Ευεργετισμός της ελληνικής διασποράς

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Μ. Τομαρά-Σιδέρη
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110454  

Περιγραφή. Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Εποποιΐα και ευποιΐα είναι τα δύο εμβληματικά σημαίνοντα που συνοψίζουν το ιστορικό αποτύπωμα του περάσματος των Ελλήνων από τη χώρα του Νείλου στο πλαίσιο της συγκρότησης, ανάπτυξης, ακμής και παρακμής του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Μια πορεία, που οδηγός της και δεσπόζουσα πτυχή της – μεταξύ άλλων - ήταν και «ο δρόμος του βαμβακιού». Αυτός ο δρόμος ένωνε τη βιομηχανική κυριαρχική Ευρώπη με την αγροτική αποικιοκρατούμενη Μέση Ανατολή, μέσα από δίκτυα και μηχανισμούς όπου οι Αιγυπτιώτες ΄Ελληνες αποτελούσαν αποφασιστικό κρίκο στην αλυσίδα των αλληλεξαρτήσεων, αλληλεπιδράσεων, αντιφάσεων, συγκρούσεων, συνθέσεων και τραγωδιών πού διέτρεχαν την παγκόσμια οικονομική, πολιτική και ιδεολογική σκηνή στην ιστορική της εξέλιξη: εδώ εντοπίζεται η διάσταση της εποποιίας. Παράλληλα, οι ιδέες και οι πολιτισμοί που πλαισίωναν τις τροχιές και τις συναντήσεις στους δρόμους του βαμβακιού, διαμόρφωσαν και υποστήριξαν ένα στοιχείο αποφασιστικό για την πολιτισμική, κοινωνική και θεσμική συγκρότηση του σύγχρονου Ελληνισμού: Την ιδεολογία και πρακτική του ευεργετισμού, όπου ακριβώς εδράζεται η διάσταση της ευποιίας. Η θεσμική συγκρότηση, η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα του παροικιακού Ελληνισμού της Αιγύπτου, η διαμόρφωση ιδιαίτερης ταυτότητας μαζί με την ανάδειξη της αστικής ιδεολογίας του ευεργετισμού, πού εγκαλεί τα άτομα ως «χρηματοφόρα υποκείμενα» ικανά να αναλάβουν με όρους ατομικού έργου αντικείμενα «συλλογικά», αποτελούν τα κυριότερα σημεία πού εστιάζεται το μάθημα.

Βιβλιογραφία ― Τομαρά–Σιδέρη Μ., Οι Έλληνες του Καίρου, εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα, 2007.

― Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού, εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα, 2011.

― Ευεργετισμός και προσωπικότητα. Ευεργέτες Έλληνες του Καίρου (τόμος Β΄), εκδ. Παπαζήση , Αθήνα, 2002.

― Ευεργετισμός και νεοελληνική πραγματικότητα, Κέρκυρα, Αθήνα, 2016.

― Benefaction in Modern Greece. Theory and History, Εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα 2017.

Χασιώτης Ι.Κ., Επισκόπηση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Διασποράς, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 1993

Owen E.R.J., Cotton and the Egyptian Economy 1820–1914, Oxford, 1969.

Matoula Tomara–Sideris, «Women’s Status in the Greek Colonies of Egypt», στο συλλογικό Women,Gender,and Diasporic Lives, Lexington Books, 2009.

Journal of the Hellenic Diaspora.

Αξιολόγηση ― Γραπτή Εξέταση.

  

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα