Φιλοσοφία των επιστημών ΙΙ. Εναλλακτικές θεωρίες

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γ. Φουρτούνης
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110452  

Περιγραφή: Με αφετηρία την τομή που απετέλεσε η θεωρητική παρέμβαση του Kuhn, θα διερευνηθεί το εναλλακτικό ως προς την Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης ρεύμα των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας ή ΣΕΤ (Science and Technology Studies: STS), όπως αναπτύχθηκε στον αγγλο- αμερικανικό ακαδημαϊκό χώρο από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Θα συζητηθεί αρχικά το αίτημα της νέας κοινωνιολογίας της επιστημονικής γνώσης, όπως τέθηκε από τη Σχολή του Εδιμβούργου (Bloor, Barnes, MacKenzie, κ.ά.), που έδωσε λαβή για τη διατύπωση του συναφούς Ισχυρού Προγράμματος (Strong Program). Στη συνέχεια θα εξετασθούν ορισμένες χαρακτηριστικές τάσεις στο εσωτερικό αυτού του ευρύτερου ρεύματος, με έμφαση στην κοινωνική κατασκευασιοκρατία, στην ανθρωπολογική προσέγγιση, στις μελέτες εργαστηρίου κ.λ.π. (Latour, Woolgar, Knorr Cetina, Galison κ.ά.). Αντιστικτικά προς αυτό το ρεύμα, θα διερευνηθεί στη συνέχεια η σχολή της γαλλικής Ιστορικής Επιστημολογίας (Bachelard, Canguilhem, Althusser, Foucault κ.ά), η οποία αναπτύχθηκε παράλληλα προς την αγγλοσαξονική θεωρία επιστήμης, συχνά πρωτοπορώντας αποφασιστικά, και η οποία έχει να προσφέρει κρίσιμες διαισθήσεις επί των προβλημάτων και αδιεξόδων της δεύτερης.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα: Το μάθημα αποσκοπεί στην κατανόηση εκ μέρους των φοιτητών και των φοιτητριών των όρων υπό τους οποίους μπορούμε να πούμε ότι η επιστήμη συνιστά ένα ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο. Ειδικότερα, θα επιδιωχθεί η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με το πρόβλημα του κατά πόσον οι ισχυροί κοινωνικοί καθορισμοί της επιστήμης, που φτάνουν μέχρι και το ίδιο το περιεχόμενο της επιστήμης σύμφωνα με την πιο ριζικές εκδοχές των ΣΕΤ, μπορούν να συνδυαστούν με την αντίληψη της επιστήμης ως ουσιωδώς ορθολογικής διαδικασίας.

Βιβλιογραφία:

S. Sismondo, Εισαγωγή στις Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, Liberal Books, Αθήνα 2016

S. Woolgar, Επιστήμη: η ιδέα καθ’ αυτήν, Κάτοπτρο, Αθήνα 2003

S. Shapin, Η Επιστημονική Επανάσταση, Κάτοπτρο, Αθήνα 2003

G. Bachelard, Το νέο επιστημονικό πνεύμα, ΠΕΚ, Αθήνα 2000

M. Tiles, Μπασελάρ: Επιστήμη και αντικειμενικότητα, ΠΕΚ, Αθήνα 1999

Ζ. Κανγκιλέμ, Το κανονικό και το παθολογικό, Νήσος, Αθήνα 2007

Α. Μπαλτάς, Για την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, Νήσος, Αθήνα 2002

Αξιολόγηση:  Γραπτές εξετάσεις (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής)

 

  

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα