Η ελληνοτουρκική διένεξη

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Α. Ηρακλείδης
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110386  

Το μάθημα αυτό εξετάζει την ελληνοτουρκική διένεξη με κύρια έμφαση στην πολλαπλή διένεξη στο Αιγαίο που είναι και η κύρια διμερής ελληνοτουρκική διαφορά. Το μάθημα χωρίζεται σε πέντε μέρη: (1ο μέρος) η ιστορική διάσταση, σε μία προσπάθεια διάκρισης μεταξύ της πραγματικότητας και διάφορων μύθων που συνδέοντα με την ελληνική και τουρκική εθνική αφήγηση, (2ο μέρος) οι ελληνοτουρκικές διαφορές σήμερα και πώς ξεκίνησε και γιατί η διένεξη του Αιγαίου, (3ο μέρος) η νομική διάσταση των διαφορών του Αιγαίου, με έμφαση στα εκατέρωθεν νομικά επιχειρήματα, στο τι ισχύει στο διεθνές δίκαιο και στην προσπάθεια ανεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης για κάθε διαφορά και συνολικά, (4ο μέρος ) η διπλωματική διάσταση (οι διάφοροι ελληνοτουρκικοί διάλογοι με στόχο την επίλυση) και οι τρεις κρίσεις στο Αιγαίο, και (5ο μέρος) η ουσία της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας και πως θα μπορούσε να ξεραστεί. Πιο λεπτομερώς εξετάζονται τα εξής ανά μέρος.
1ο μέρος: Η σύγκρουση ως προαιώνια και η αποδόμηση της ― Η σύγκρουση ως νεωτερική (1821-σήμερα) ― Η σύγκρουση ως σύγχρονη (1912-σήμερα) ― Από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923) μέχρι σήμερα.
2ο μέρος: Οι ελληνοτουρκικές διαφορές ― Η διένεξη του Αιγαίου και η απαρχή της (1973-1974).
3ο μέρος: Ο γενικές νομικές θέσεις των δύο πλευρών ― Η υφαλοκρηπίδα ― Η αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) ― Ο εθνικός εναέριος χώρος ― Η αποστρατικοποίηση ― Ίμια/Καρντάκ και «γκρίζες ζώνες» ― Ο έλεγχος της εναερίου κυκλοφορίας (FIR).
4ο μέρος: Η ελληνική πρόταση για το Διεθνές Δικαστήριο και η συνάντηση των Βρυξελών ― 1η κρίση του Αιγαίου (Αύγουστος 1975) ― Η Συμφωνία της Βέρνης ― Η Συνάντηση κορυφής του Μοντραί και διάλογος στο «πνεύμα του Μοντραί» (1978-81) ― Η 2η κρίση του Αιγαίου (1987) και το «πνεύμα του Νταβός» (1988) ― Η 3η κρίση του Αιγαίου (Φεβρουάριος 1996) ― Η ύφεση του 1999 και οι ερευνητικές επαφές για το Αιγαίο.
Στο 5ο μέρος: Ορισμένες νηφάλιες αναλύσεις ― Ένα περίγραμμα λύσεων στη διένεξη του Αιγαίου ― Η ουσία της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας και πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

  

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα