Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Α. Χατζηκυριάκου (ΕΣΠΑ)
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110307  

Περιγραφή ― Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στην οθωμανική ιστορία, με έμφαση στην ύστερη περίοδο. Στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με τις κύριες ιστορικές διεργασίες στην οθωμανική αυτοκρατορία και πραγματεύεται το κεντρικό ζήτημα της μετάβασης στη νεωτερικότητα. Εκκινεί με μία γενική εισαγωγή από τις απαρχές της αυτοκρατορίας μέχρι τον 18ο αιώνα, τότε που εντοπίζονται οι πρώτοι νεωτερικοί μετασχηματισμοί, οι οποίοι μελετώνται τόσο στο ευρύτερο Ευρασιατικό πλαίσιο όσο και σε σχέση με τις παγκόσμιες δυναμικές της πρώιμης νεωτερικότητας. Ο 19ος αιώνας αποτελεί ωστόσο την κατεξοχήν περίοδο κατά την οποία εντατικοποιούνται αυτοί οι μετασχηματισμοί ως αποτέλεσμα της αμφίδρομης διάδρασης εσωτερικών και εξωτερικών διεργασιών. Το μάθημα είναι χωρισμένο σε δύο ενότητες: η πρώτη ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη της οθωμανικής αυτοκρατορίας χρονολογικά, ενώ η δεύτερη μελετά σε βάθος ειδικές θεματικές της οθωμανικής ιστορίας. Εξετάζοντας τις οικονομικές δραστηριότητες, τις κοινωνικές σχέσεις, τις οικολογικές ζώνες του οθωμανικού κόσμου, τις μορφές συνύπαρξης των εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων, το φύλο και την καθημερινή ζωή, δίνει μία σφαιρική εικόνα της ιστορικής εξέλιξης του οθωμανικού κόσμου. Με την ολοκλήρωση του εξαμήνου οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τις ιστορικές παρακαταθήκες της αυτοκρατορίας στον μετα-οθωμανικό κόσμο.

Το μάθημα είναι εβδομαδιαίο και τρίωρο. Η διδασκαλία του μαθήματος θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Κάθε εβδομαδιαίο μάθημα θα ξεκινά με διάλεξη διάρκειας 1.5 ώρας. Κατόπιν, οι φοιτητές θα χωρίζονται σε ομάδες οι οποίες θα εργάζονται συλλογικά για να αναλύσουν αποσπάσματα από την εβδομαδιαία βιβλιογραφία.

Σκοποί-Μαθησιακάαποτελέσματα ― Κατανόηση της μετάβασης από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος. Αντίληψη του παγκόσμιου, ευρασιατικού, ευρωπαϊκού, μεσογειακού, βαλκανικού και μεσανατολικού ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η οθωμανική αυτοκρατορία. Ικανότητα διασταύρωσης της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιδεολογίας και κατανόησης των ιστορικών μετασχηματισμών τους στον χρόνο.  Κατανόηση το ρόλου του ισλάμ στις εκσυγχρονιστικές διεργασίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Απόκτηση σφαιρικής αντίληψης των ιστορικών φαινομένων του οθωμανικού κόσμου. Αντίληψη των θεωρητικών πλαισίων μέσα από τα οποία μπορεί να γίνει κατανοητή η ιστορική εξέλιξη της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΒιβλιογραφίαΒασικά συγγράμματα: DonaldQuataert, Η Οθωμανική Αυτοκρατορία: οι τελευταίοι αιώνες, 1700-1922, μτφρ. Μαρίνος Σαρηγιάννης, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2006.

CarolineFinkel, Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1300-1923, μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος, Διόπτρα, Αθήνα 2007.

Συμπληρωματική γενική βιβλιογραφία: NathalieClayer&XavierBougarel, Οι μουσουλμάνοι της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Από τις αυτοκρατορίες στα βαλκανικά κράτη, μτφρ. Ανδρέας Σιδέρης, Ισνάφι, Ιωάννινα 2018.

SelimDeringil, Η καλά προστατευόμενη επικράτεια: ιδεολογία και νομιμοποίηση της εξουσίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1876-1909), μτφρ. Στέφανος Παπαγεωργίου, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2003.

Halil İnalcik – DonaldQuataert (επιμ.), Οικονομική και κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τόμος Α΄: 1300-1600, μτφρ. Μαρίνος Σαρηγιάννης, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2008· Τόμος Β΄: 1600-1914, μτφρ. Μαρίνα Δημητριάδου, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011.

İlber Ortaylı, Ο πιο μακρύς αιώνας της Αυτοκρατορίας: Ο οθωμανικός 19ος αιώνας, μτφρ. Κατερίνα Στάθη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2004.

EugeneRogan, Η πτώση των Οθωμανών. Ο Μεγάλος Πόλεμος στη Mέση Ανατολή, 1914-1920, μτφρ. Ελένη Αστερίου, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2016.

Ελένη Γκαρά και Γιώργος Τζεδόπουλος, Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην οθωμανική αυτοκρατορία: Θεσμικό πλαίσιο και κοινωνικές δυναμικές, Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015.

ErikJanZürcher, Σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, μτφρ. Βαγγέλης Κεχριώτης, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2004.

Άλλες πηγές πληροφόρησης: Ο ιστότοπος OttomanHistoryPodcast (http://www.ottomanhistorypodcast.com/) συνιστά εξαιρετική πηγή πληροφοριών και παρέχει εύκολη ενημέρωση για διάφορα θέματα οθωμανικής ιστορίας.

Αξιολόγηση ― Εξετάσεις. 

  

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα