Πολιτική οικονομία Ι

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στ. Μαυρουδέας (Τμ. Κοινωνικής Πολιτικής)
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110004  

Περιγραφή ― Στο πρώτο τμήμα παρουσιάζεται συνοπτικά η δημιουργία και η εξέλιξη της επιστήμης των οικονομικών σχέσεων. Εξηγείται μέσα σε ποιες ιστορικές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες προέκυψε η ανάγκη για μία ξεχωριστή επιστήμη της οικονομίας και γιατί η πρώτη εκδοχή της έλαβε την μορφή της Κλασσικής Πολιτικής Οικονομίας (δηλαδή μιας επιστημονικής προσέγγισης που συνδυάζει την μελέτη των οικονομικών σχέσεων με αυτή των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων). Ακολούθως, αναλύεται γιατί στις αρχές του 20ου αι. η Κλασική Πολιτική Οικονομία αποσυντίθεται και την διαδέχονται δύο ρεύματα: αφενός η Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία (που μοιράζεται με την Κλασσική την συσχέτιση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων) και αφετέρου τα Οικονομικά (με βάση τα νεοκλασικά Οικονομικά που υποστηρίζουν ότι οι οικονομικές σχέσεις δεν είναι κοινωνικές σχέσεις αλλά σχέσεις μεταξύ ατόμων και περιορίζονται στις σχέσεις στην αγορά). Ακολούθως, παρουσιάζεται η κρίση των Οικονομικών στην δεκαετία του 1930 και η δημιουργία στο εσωτερικό τους της Κεϋνσιανής προσέγγισης). Τέλος, αναλύονται συνοπτικά οι νεώτερες εξελίξεις με την δημιουργία της Ριζοσπαστικής Πολιτικής Οικονομίας και των νεοσυντηρητικών ρευμάτων μετά την οικονομική κρίση του 1974. ― Στο δεύτερο τμήμα παρουσιάζονται επιλεκτικά θέματα της Κλασικής Πολιτικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται συνοπτικά η Εμποροκρατική προσέγγιση και η Φυσιοκρατική Σχολή. Ακολούθως, παρουσιάζεται αναλυτικά η συμβολή του Α.Σμιθ και του Ντ. Ρικάρντο. Η έμφαση του μέρους αυτού είναι στην οικονομική ανάλυση. ― Στο τρίτο τμήμα παρουσιάζονται αναλυτικά οι βασικές αρχές της Μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται η Μαρξική Εργασιακή Θεωρία της Αξίας και της Υπεραξίας, το Συνολικό Κύκλωμα του Κεφαλαίου, η Πτωτική τάση του Ποσοστού Κέρδους και οι οικονομικοί κύκλοι ανόδου και κρίσεις.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Το μάθημα αυτό συμπληρώνεται από το μάθημα ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΙ που ακολουθεί το επόμενο εξάμηνο. Αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές/-τριες θα είναι σε θέση να κατανοούν το αντικείμενο, τις έννοιες και τα εργαλεία και τις βασικές εναλλακτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της οικονομίας. Με βάση τα παραπάνω οι φοιτητές θα έχουν τις βάσεις οικονομικής ανάλυσης που τους είναι απαραίτητες τόσο για άλλα οικονομικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών όσο και ευρύτερα για τις οικονομικές διαστάσεις της Κοινωνικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα θα είναι σε θέση: Να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τις βασικές έννοιες της οικονομικής ανάλυσης· Να κατανοούν τη σχέση των οικονομικών με τις πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις· Να διακρίνουν τις βασικές μέθοδοι ανάλυσης των κοινωνικών προβλημάτων και προσδιορισμού των ανθρώπινων αναγκών· Να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές σχολές σκέψης που υπάρχουν μέσα στην οικονομική ανάλυση· Να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες και τα βασικά εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης και να κατανοούν τους διαφορετικούς ορισμούς και χρήσεις που έχουν από τις βασικές σχολές οικονομικής σκέψης· Να αντιλαμβάνονται πως η οικονομική ανάλυση συνδέεται με την κοινωνική πολιτική· Να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες που υπονοούνται από τα διαφορετικά ρεύματα της οικονομικής σκέψης και τις επιπτώσεις τους στις προτάσεις οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής·

ΒιβλιογραφίαΣυγγράμματα: Μαυρουδέας Σταύρος (2006), «Η Πολιτική Οικονομία και η Κριτική της», εκδόσεις Τυπωθύτω.

Σουήζυ Πωλ (α.χ.), «Η Θεωρία της Καπιταλιστικής Ανάπτυξης», εκδόσεις Gutenberg

    Αξιολόγηση ― Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι προαιρετική. Η εξέταση του μαθήματος γίνεται γραπτά χωρίς χρήση βιβλίων και σημειώσεων.