Διεθνής Κοινωνία: Θεσμοί Διακυβέρνησης και Παγκοσμιοποίηση

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΠ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Αικ. Σιδερή
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110430  

Το μάθημα θα εξετάσει τις έννοιες της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς κοινωνίας. Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών εννοιών είναι πως θέτουν σε αμφισβήτηση το κεντρικό ρόλο του κράτους: Η παγκοσμιοπόίηση οδηγεί στο μετασχηματισμό του κράτους το οποίο φάινεται να παραχωρεί τη θέση του σε διεθνείς οργανισμούς και μη κρατικούς δρώντες. Βέβαια, η παγκοσμιοποίηση είναι ένα αμφιλεγόμενο φαινόμενο, όπως και οι απόψεις για το αν αν έχει (κυρίως) θετικές ή αρνητικές συνέπειες. Ξεκινώντας από αυτές τις διαπστώσεις, το μάθημα αξιολογεί την περίπλοκη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης εξατάζοντας τις οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της και πώς επηρεάζει τις πολιτικές των κρατών. Διερευνά το ρόλο των ατόμων, των κρατών, των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των μη κρατικών δρώντων στις διαδικασίες και τη διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης καθώς και τα αυξανόμενα κινήματα αντίστασης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Θα δώσουμε έμφαση στη διάδοση νέων ρυθμιστικών θεσμών διακυβέρνησης στην Ευρωπαική Ενωση και το διεθνές επίπεδο, και στην αύξηση του ρόλου των διεθνών δικτύων εμπειρογνωμόνων. Η σύζήτηση περί παγκοσμιοποίησης και του ρόλου της διεθνούς κοινότητας θα γίνει υπό το πρίσμα βασικών θεωριών διεθνών σχέσεων – Θεωριών διεθνούς πολιτικής όπως ο Ρεαλισμός, Ιδεαλισμός, Φιλελευθερισμός, Μαρξισμός, Μεταμοντέρνες Θεωρίες και Κονστρουκτιβισμός.

Θέματα; Διεθνείς και περιφερειακοί θεσμοί και διακυβέρνησης, κράτος και παγκοσμιοποίηση, κριτική της παγκοσμιοποίησης και δημοκρατικό έλλειμμα, κοινωνία των πολιτών, η εμπειρία της παγκοσμιοποίησης σε θέματα δημόσιας υγείας, ευρεσιτεχνιών, τεχνητής νοημοσύνης και κλιματικής αλλαγής.

Προτεινόμενα βιβλία:
1. HeldD., andMcGrew, A., Παγκοσμιοποίηση/Αντι-Παγκοσμιοποίηση Πολύτροπον, 2004.
2. Held, D., Για ένα Παγκόσμιο Κοινωνικό Συμβόλαιο, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2008.
3. Baylis, J., Smith, S. και Owens, P., Η Παγκοσμιοποίηση της Διεθνούς Πολιτικής, έκδοση για την ελληνική γλώσσα, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2013.

Πηγές περαιτέρω εμβάθυνσης
Ulrich Beck; World Risk Society (Polity Press 1999).

  

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα