Πολιτική επιστήμη ΙΙ

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Α' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΠ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Φανή Κουντούρη
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110008  

Περιγραφή ― Πρόκειται για μάθημα υποχρεωτικό (ΥΠ) που προσφέρεται στο 2ο εξάμηνο σπουδών. Το μάθημα συνδέεται οργανικά και συνεχίζει το αντίστοιχο του χειμερινού εξαμήνου (Πολιτική Επιστήμη Ι) στο οποίο εξετάστηκαν βασικά θέματα που αφορούν στο περιεχόμενο της Πολιτικής Επιστήμης / Κοινωνιολογίας. Το Μάθημα Πολιτική Επιστήμη ΙΙ θα επικεντρωθεί στις θεωρίες Δημοκρατίας, τις βασικές μορφές αντιπροσώπευσης και εκλογικών διαδικασιών, τις σύγχρονες τάσεις παγκοσμιοποίησης της πολιτικής, και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στο εθνικό κράτος, στην πολιτική δράση και τις πολιτισμικές ταυτότητες αλλά και σε ειδικά ζητήματα που αφορούν στην πολιτική συμπεριφορά, την πολιτική κουλτούρα και την πολιτική επικοινωνία.

Σκοποί ― Σκοπός του μαθήματος είναι η εμβάθυνση στα βασικά πεδία και τα κύρια αναλυτικά εργαλεία της πολιτικής επιστήμης. Τούτο επιχειρείται με την επισκόπηση των βασικών θεωρητικών προβληματισμών για τις έννοιες της Δημοκρατίας, της εξουσίας, της παγκοσμιοποίησης, της πολιτικής συμπεριφοράς.

Μαθησιακά αποτελέσματα ― Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες είναι σε θέση να γνωρίζουν και να κατανοούν: τα θεμελιακά αντικείμενα της Πολιτικής, τα κριτήρια διάκρισης μεταξύ σύγχρονων καθεστώτων, καθώς και τις σημαντικότερες θεωρητικές προσεγγίσεις της δημοκρατίας, τις βασικές μορφές αντιπροσώπευσης και τη θεσμική πολιτική, τις μορφές και τους θεσμούς διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης αλλά και τις σχέσεις μεταξύ οικονομίας και πολιτικής την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τη συσχέτιση της πολιτικής με την κουλτούρα, τις βασικές εννοιολογήσεις της πολιτικής συμπεριφοράς, τη σημασία της επικοινωνίας στη σύγχρονη πολιτική.

     Βιβλιογραφία ― R. Hague, M. Harrop, Συγκριτική Πολιτική και διακυβέρνηση, Εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2011. 

     St. Hall, B. Gieben. (επιμ.), Η διαμόρφωση της Νεωτερικότητας, Σαββάλας, Αθήνα, 2003

     Ούλ. Μπεκ, Τι είναι παγκοσμιοποίηση; Καστανιώτης, Αθήνα, 2002

     Γ. Χάμπερμας, Ο μετα-εθνικός αστερισμός, Πόλις, Αθήνα, 2003.

     Στ. Κωνσταντακόπουλος, Ατομικισμός, επανάσταση και Δημοκρατία, Σαββάλας, Αθήνα, 2008.

     Α. Heywood, Εισαγωγή στην πολιτική, Eπίκεντρο, Αθήνα, 2014.

     Α. Heywood, Βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης, Επίκεντρο, Αθήνα, 2011.

     Alan, R. Ball & G Peters, Σύγχρονη πολιτική και διακυβέρνηση, Παπαζήσης, Αθήνα 2002.

     T. Bale, Πολιτική στις χώρες της Ευρώπης, Κριτική, Αθήνα 2011.

     Sch. G. Manfred, Θεωρίες Δημοκρατίας, Σαββάλας, Αθήνα, 2004.

Μ. Carnoy, Κράτος και πολιτική θεωρία, Οδυσσέας, Αθήνα 1990.

Αξιολόγηση ― Α) Ενδιάμεσες αξιολογήσεις στη διάρκεια του εξαμήνου. Β) Γραπτές εξετάσεις πάνω σε θεματολογία της διδαχθείσας ύλης και των διανεμημένων συγγραμμάτων.

Ηλ. σελίδα μαθήματος ― Ηλεκτρονική τάξη E-CLASS Μαθήματος. H ηλεκτρονική σελίδα του μαθήματος περιέχει τις ασκήσεις του μαθήματος, το περίγραμμα του μαθήματος, βιβλιογραφία, εξεταστέα ύλη, σημειώσεις.

 

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα