Ευρωπαϊκή Ένωση: θεσμοί και πολιτικές

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στ. Λαδή
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110461  

Περιγραφή ― Το μάθημα αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στους θεσμούς και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).  Θα ξεκινήσουμε με μια ιστορική αναδρομή και μια συζήτηση των βασικών θεωριών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.  Στη συνέχεια θα αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας και ο ρόλος των βασικών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου των Υπουργών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Έμφαση θα δοθεί και σε άλλους δρώντες όπως είναι τα κράτη-μέλη που παίζουν διαφορετικό ρόλο ανάλογα με την ιστορία και το μέγεθος τους αλλά και ομάδες συμφερόντων οι οποίες δραστηριοποιούνται πλέον κατευθείαν στις Βρυξέλλες.  Στη συνέχεια, θα εξετασθεί πως οι θεσμοί και οι πολιτικές της ΕΕ επηρεάζουν τους θεσμούς και τις δημόσιες πολιτικές των κρατών-μελών. Θα συζητηθούν δηλαδή τα θεωρητικά υποδείγματα που έχουν συνδεθεί με την έννοια του εξευρωπαϊσμού.  Στη συνέχεια η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικών όπως η περιβαλλοντική πολιτική και η πολιτική συνοχής, αλλά και σε πολιτικές που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των κρίσεων της ΕΕ όπως η μεταναστευτική πολιτική και η ΟΝΕ.  Τέλος, θα συζητηθούν πτυχές του από-ευρωπαϊσμού και πως αυτές ενισχύονται από τις πρόσφατες κρίσεις της ΕΕ (π.χ. κρίση της Ευρωζώνης, μεταναστευτική κρίση, Brexit).

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Η εξοικείωση με τη λειτουργία, τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανόηση των κύριων θεωρητικών πλαισίων περί Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξευρωπαϊσμού. Η κριτική θεώρηση των σύγχρονων προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η κρίσης της Ευρωζώνης, η μεταναστευτική κρίση και το Brexit. Η όξυνση της κριτικής, αναλυτικής και συνθετικής σκέψης και η απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για την κατανόηση του φαινομένου της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

     Βιβλιογραφία ― N. Nugent (2012), Πολιτική και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γ’ Έκδοση, Αθήνα: Εκδόσεις Σαββάλας.

     Λ. Τσούκαλης (2016), Υπεράσπιση της Ευρώπης, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

     Σ. Βέρνυ και Αντ. Κόντης (2017), Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Οι Πολλαπλές Κρίσεις και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήσης.

     Π. Λιαργκόβας και Χρ. Παπαγεωργίου (2018), Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο: Ιστορία, Θεσμοί, Πολιτικές, 2η εκδ., Αθήνα: Εκδόσεις Τζιόλα.

Αξιολόγηση ― Γραπτές εξετάσεις. Προαιρετικές παρουσιάσεις

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα