Δημόσια πολιτική

 Mimes x office document icon ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Προπτυχιακά
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στ. Λαδή
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110455  

Περιγραφή ― Σκοπός του μαθήματος είναι να θέσει τη βάση για την κατανόηση των θεωρητικών πλαισίων και των εμπειρικών πρακτικών στο πεδίο της Δημόσιας Πολιτικής.  Αρχικά, θα εξετασθούν οι βασικές έννοιες και οι βασικές θεωρητικές τάσεις  της Δημόσιας Πολιτικής. Στη συνέχεια θα αναλυθούν τα στάδια του «κύκλου της Δημόσιας Πολιτικής», οι θεωρητικές προσεγγίσεις που φωτίζουν τις διάφορες όψεις του κάθε σταδίου και τα αναλυτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τη μελέτη του.  Επίσης, θα παρουσιασθούν οι βασικές αξίες, τάσεις και πρακτικές των σύγχρονων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια πολιτική διεθνώς.  Τέλος, θα συζητηθούν οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Η κατανόηση των βασικών εννοιών της δημόσιας πολιτικής και της μεταξύ τους σχέση. Η εξοικείωση με τα βασικά θεωρητικά πλαίσια της δημόσιας πολιτικής. Η κατανόηση των επιλογών, προκλήσεων και διλημμάτων που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι λειτουργοί κατά τη χάραξη και εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής. Η κριτική ανάλυση, συζήτηση και εφαρμογή των βασικών εννοιών και μοντέλων της δημόσιας πολιτικής.

    Βιβλιογραφία ― Κύριο βιβλίο στα ελληνικά: Λαδή, Σ. και Νταλάκου, Β. (2016), Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής, 2η έκδοση, Αθήνα: Εκδ. Παπαζήση.

    Ξενόγλωσση βιβλιογραφία: P. Cairney, Understanding Public Policy (Basingstoke: Palgrave, 2012).

    O. Hughes, Public Management and Administration: An Introduction (Basingstoke: Palgrave, 2012; 4th ed.). 

    T. Bovaird and E. Loffler (eds), Public Management and Governance (London: Routledge, 2009).

    Greener I, 2009, Public management: a critical text, Basingstoke: Palgrave Macmillan

    E. Ferlie, L. Lynn and C. Pollitt (ed.), The Oxford Handbook of Public Management (Oxford: Oxford, 2005).

    Ch. Knill and J. Tosun,, Public Policy (Basingstoke: Palgrave, 2012).

    Kuhlmann S and Wollmann H 2014, Introduction to comparative public administration: administrative systems and reforms in Europe, Cheltenham: Edward Elgar.

    Massey A and Johnston K, eds, 2015, The international handbook of public administration and governance, Cheltenham: Edward Elgar.

    Pollitt C and Bouckaert G, 2011, Public management reform – a comparative analysis: new public management, governance and the neo-Weberian state, 3rd edn, Oxford: Oxford University Press.

ΑξιολόγησηΓραπτές εξετάσεις. Προαιρετικές παρουσιάσεις.

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα