Χρήσιμες πληροφορίες

 

 

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Οι φοιτήτριες/τές του Τμήματος μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φοιτητών (ΚΕΦοι) του Παν/μίου τα παρακάτω έγγραφα:

 1. Βεβαιώσεις απλές, Βεβαιώσεις για την Οικονομική Εφορία
 2. Πιστοποιητικά για την Στρατολογία (για τα αγόρια)
 3. Αναλυτικές βαθμολογίες απλές, επίσημες και για χρήση στο εξωτερικό
 4. Βεβαιώσεις Περάτωσης Σπουδών απλές και με την αναλυτική βαθμολογία για χρήση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό (αφού προηγηθεί η αποστολή αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Γραμματεία, ολοκληρωθεί ο έλεγχος και γίνει ανακήρυξη πτυχιούχου)

Για την παραλαβή των παραπάνω βεβαιώσεων θα πρέπει να σταλεί αίτημα στην ηλεκτρονική δ/νση του ΚΕΦοι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο και αριθμό μητρώου), και τον επιθυμητό τύπο βεβαίωσης. Στη συνέχεια αυτή θα σταλεί ηλεκτρονικά. 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΧΡΗΣΤΩΝ 

- Λογαριασμός URegister - Οδηγίες ενεργοποίησης

- "Δηλώσεις Μαθημάτων" και "Αποτελέσματα Εξετάσεων"

- OpenEclass - Οδηγίες

- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail) προπτυχιακών φοιτητών/τριών: εδώ

- Mails υποστήριξης τηλεκπαίδευσης (Skype for Business - MS teams και OpenEclass): εδώ

- Mails υποστήριξης φοιτητολογίου, κωδικών URegister και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): εδώ

- Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας: εδώ

 

ΜΑΘΗΜAΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (ΜΕΤ)

Ο/η φοιτητής/τρια μπορεί καθ΄όλη τη διάρκεια της φοίτησής του να επιλέξει μέχρι 6 Μαθήματα εκτός Τμήματος. Τα ΜΕΤ δεν εμφανίζονται ως οφειλόμενα και ο φοιτητής μπορεί να τα εξετασθεί στο ακαδημαϊκό έτος που τα δηλώνει. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ECTS μαθημάτων άλλων Τμημάτων που ενδεχομένως να είναι κάτω από 6.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΟΥ

 1. Για τους εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 και μετά, για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε τουλάχιστον 40 μαθήματα και συγκέντρωση τουλάχιστον  120 Διδακτικών  Μονάδων (Δ.Μ.) και 240 Πιστωτικών Μονάδων(ECTS), ως εξής: 12 Υποχρεωτικά, 8 Υποχρεωτικής Επιλογής και 20 από τις λοιπές κατηγορίες (Ελεύθερης Επιλογής, Σεμινάρια ΕΕ και Μαθήματα Εκτός Τμήματος ΜΕΤ). Σε περίπτωση που ο φοιτητής εξετασθεί επιτυχώς σε περισσότερα από τα 8 Υποχρεωτικής Επιλογής, τα παραπάνω θα προσμετρηθούν στην κατηγορία  των μαθημάτων Ελεύθερης Επιλογής. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης μπορούν να δηλώσουν μέχρι και 6 Μαθήματα Εκτός Τμήματος -ΜΕΤ. Επίσης είναι απαραίτητη η γνώση μιας ξένης γλώσσας (πληροφορίες για την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας είναι αναρτημένες στην κεντρική ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου/ Σπουδές/ Ξένες Γλώσσες: https://www.panteion.gr/anakalypste-to-panteio/foitites/xenes-glosses/ 
 2. Για τους εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2003-04 έως και το 2014-15, για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε τουλάχιστον 42 μαθήματα και συγκέντρωση τουλάχιστον 126 Διδακτικών  Μονάδων (Δ.Μ.), ως εξής: 12 Υποχρεωτικά, 8 Υποχρεωτικής Επιλογής και 22 από τις λοιπές κατηγορίες (Ελεύθερης Επιλογής, Σεμινάρια ΕΕ και Μαθήματα Εκτός Τμήματος ΜΕΤ). Σε περίπτωση που ο φοιτητής εξετασθεί επιτυχώς σε περισσότερα από τα 8 Υποχρεωτικής Επιλογής, τα παραπάνω θα προσμετρηθούν στην κατηγορία  των μαθημάτων Ελεύθερης Επιλογής. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές καθ’ όλη τη  διάρκεια της φοίτησης μπορούν να δηλώσουν μέχρι και 6 Μαθήματα Εκτός Τμήματος -ΜΕΤ. Επίσης είναι απαραίτητη η γνώση μιας ξένης γλώσσας (πληροφορίες για την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας είναι αναρτημένες στην κεντρική ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου/ Σπουδές/ Ξένες Γλώσσες: https://www.panteion.gr/anakalypste-to-panteio/foitites/xenes-glosses/
 3. Για τους παλαιότερους εισακτέους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2002-03, για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε τουλάχιστον 42 μαθήματα και συγκέντρωση τουλάχιστον 126 Διδακτικών Μονάδων (Δ.Μ.), ως εξής: 6 Υποχρεωτικά, 6 Υποχρεωτικής Επιλογής και 30 από τις λοιπές κατηγορίες (Ελεύθερης Επιλογής, Σεμινάρια ΕΕ και Μαθήματα Εκτός Τμήματος ΜΕΤ). Σε περίπτωση που ο φοιτητής εξετασθεί επιτυχώς σε περισσότερα από τα 6 Υποχρεωτικής Επιλογής, τα παραπάνω θα προσμετρηθούν στην κατηγορία  των μαθημάτων Ελεύθερης Επιλογής. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές καθ’ όλη τη  διάρκεια της φοίτησης μπορούν να δηλώσουν μέχρι και 6 Μαθήματα Εκτός Τμήματος -ΜΕΤ. Επίσης είναι απαραίτητη η γνώση μιας ξένης γλώσσας (πληροφορίες για την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας είναι αναρτημένες στην κεντρική ιστοσελίδα του Παντείου Πανεπιστημίου/ Σπουδές/ Ξένες Γλώσσες: https://www.panteion.gr/anakalypste-to-panteio/foitites/xenes-glosses/
 4. Για τους παλαιότερους εισακτέους  που είναι εγγεγραμμένοι σε ακαδ. έτη και αιτούνται την ένταξή τους σε εξάμηνα, για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα  που ορίζονται κατά το ακαδημαϊκό έτος της ένταξής τους στην εξαμηνιαία φοίτηση.
 5. ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Για την λήψη πτυχίου είναι απαραίτητη η γνώση μιας ξένης γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά) https://www.panteion.gr/anakalypste-to-panteio/foitites/xenes-glosses/ .Πληροφορίες για την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας δίνονται μόνο στο Κέντρο εξυπηρέτησης Φοιτητών (ΚΕΦΟΙ) ισόγειο Νέου Κτιρίου ώρες 08:30 - 14:00, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ)

                                                                                            

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (ΣΕΕ)

Τα Σεμινάρια Ελεύθερης Επιλογής (ΣΕΕ) εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, που ισχύει από το ακαδ. έτος 2015-16.

Τα ΣΕΕ είναι προαιρετικά, παρέχονται ως ελεύθερη επιλογή του φοιτητή στο τρίτο και τέταρτο έτος, στο χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, και υπολογίζονται όπως τα μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής, με 3 διδακτικές μονάδες και 6 πιστωτικές μονάδες. Έχουν όμως ιδιαιτερότητες, τόσο σε σχέση με τη ουσία της διδασκαλίας, όσο και με την διαδικασία και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές. 

Η ένταξη των Σεμιναρίων στο πρόγραμμα σπουδών, παράλληλα με τα μαθήματα, έχει σκοπό να καλύψει κενά που έχουν διαπιστωθεί στην ικανότητα των φοιτητών να εμπεδώσουν τα εργαλεία της επιστημονικής έρευνας, να δοκιμασθούν στην εκπόνηση εργασιών και να εμβαθύνουν σε συγκεκριμένα ειδικότερα αντικείμενα. Η υποχρεωτική, για τα Πανεπιστήμια και τους διδάσκοντες, επιλογή ενός συγγράμματος ανά μάθημα συχνότατα δυσχεραίνει την ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων των φοιτητών.

Πολύ συχνά διαπιστώνεται ότι οι φοιτητές, που θέλουν να εκπονήσουν απλή (σε εξαμηνιαίο μάθημα) ή πτυχιακή εργασία, δεν έχουν τις μεθοδολογικές προϋποθέσεις, ούτε καν τις στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις για την αναζήτηση, τη μελέτη, καταγραφή, επεξεργασία και παράθεση της βιβλιογραφίας και των υποσημειώσεων, καθώς και την εν γένει σύνταξη επιστημονικού κειμένου.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους επιδιώκουμε, μέσω των Σεμιναρίων Ελεύθερης Επιλογής, να διδαχθεί σε βάθος η μέθοδος επιστημονικής έρευνας και η εκπόνηση επιστημονικής εργασίας στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φοιτητών του Τμήματός μας και προτρέπουμε εντόνως τους φοιτητές μας να επιδιώξουν την συμμετοχή τους σε αυτά.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 • Οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν τη βούλησή τους για παρακολούθηση σε δύο (2) Σεμινάρια, κατ’ ανώτατο όριο, ανά εξάμηνο.
 • Προβλέπεται περιορισμένος αριθμός φοιτητών που επιλέγονται για να παρακολουθήσουν, έως είκοσι (20) κατ' ανώτατο όριο σε κάθε Σεμινάριο.
 • Η επιλογή των φοιτητών, στην περίπτωση που οι δηλώσεις υπερβαίνουν τις είκοσι (20), γίνεται με την απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Διδάσκοντα. Τα κριτήρια κάθε Διδάσκοντα μπορούν να διαφέρουν αναλόγως του περιεχομένου του Σεμιναρίου. Ως κριτήρια μπορεί να νοούνται: η επιτυχής εξέταση σε μάθημα ή μαθήματα που κρίνεται/ονται ως προαπαιτούμενο/α από τον διδάσκοντα, η βαθμολογία του φοιτητή σε άλλα μαθήματα ή στα συναφή προς το περιεχόμενο του Σεμιναρίου, η γνώση συγκεκριμένης ξένης γλώσσας, η προτεραιότητα των φοιτητών που βρίσκονται στο τέταρτο έτος έναντι όσων βρίσκονται στο τρίτο, η προφορική συνέντευξη.
 • Προηγούνται οι φοιτητές του Τμήματος ΠΕΙ. Φοιτητές από άλλα Τμήματα μπορούν να δηλώσουν ΣΕΕ και ενδέχεται να επιλεγούν μόνο εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των είκοσι (20) φοιτητών από το Τμήμα ΠΕΙ.
 • Οι φοιτητές που έχουν έρθει με το πρόγραμμα ERASMUS επιτρέπεται να επιλέξουν ΣΕΕ, ως υπεράριθμοι υπό προϋποθέσεις.
 • Προβλέπεται υποχρεωτική παρακολούθηση, όπου αιτιολογούνται μόνο τρεις (3) απουσίες στο σύνολο των παραδόσεων του εξαμήνου. Στην περίπτωση περισσότερων απουσιών, ο φοιτητής χάνει το δικαίωμα παρακολούθησης του Σεμιναρίου.
 • Η βαθμολόγηση στηρίζεται στην απόδοση των φοιτητών κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου και σε εργασίες, ενώ δεν προβλέπεται εξέταση στο τέλος του εξαμήνου.
 • Το Σεμινάριο δεν μεταφέρεται ως επιλογή του φοιτητή στο επόμενο ακαδ. έτος (ισχύει δηλ. ό,τι και στα ΜΕΤ). Συνεπώς ο φοιτητής μπορεί να περάσει το μάθημα είτε στη διάρκεια της εξεταστικής του εξαμήνου που ακολουθεί μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της αξιολόγησης που έχουν τεθεί από τον Διδάσκοντα στο Σεμινάριο, είτε στην επαναληπτική του Σεπτεμβρίου του ίδιου ακαδ. έτους, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συμφωνηθεί με τον Διδάσκοντα το περιεχόμενο αυτής της αξιολόγησης.
 • Η ηλεκτρονική δήλωση του Σεμιναρίου ως επιλογή του φοιτητή γίνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, και όχι από τον ίδιο τον φοιτητή. Για τον λόγο τούτο, οι φοιτητές καλούνται να κάνουν δήλωση των λοιπών μαθημάτων ΜΟΝΟ όταν είναι σίγουροι ότι έχουν επιλεγεί από τον Διδάσκοντα για το Σεμινάριο.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

 1. Οι φοιτητές επικοινωνούν με τον Διδάσκοντα του Σεμιναρίου και δηλώνουν την βούλησή τους να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, προσκομίζοντας ή στέλνοντας οπωσδήποτε την αναλυτική τους βαθμολογία, πριν την έναρξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων μαθημάτων.
 2. Δεν γίνονται δεκτοί όσοι είχαν επιλέξει και επιτύχει στο αντίστοιχο μάθημα Ελεύθερης Επιλογής, εφόσον αυτό διατίθετο σε προηγούμενα έτη.
 3. Το αντίστοιχο μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (με διαφορετικό κωδικό) παύει να αποτελεί μάθημα του προγράμματος σπουδών και όσοι το χρωστούν μπορούν απλώς, εάν θέλουν, να δηλώσουν την βούλησή τους να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, όπως κάθε άλλος φοιτητής.
 4. Όλοι οι φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση οφείλουν να παρακολουθούν το/τα Σεμινάριο/α από την αρχή μέχρι την ανακοίνωση του καταλόγου των επιλεγέντων.
 5. Οι διδάσκοντες επιλέγουν τους φοιτητές και παραδίδουν τον κατάλογο μαζί με τις αναλυτικές βαθμολογίες στη Γραμματεία του Τμήματος.
 6. Οι κατάλογοι των φοιτητών που επελέγησαν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, πριν την έναρξη των ηλεκτρονικών δηλώσεων μαθημάτων, ενώ οι δηλώσεις θα γίνουν, εντός των προθεσμιών, που θα ορίσει το Τμήμα.
 7. Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, οι φοιτητές υποβάλλουν τη συνήθη ηλεκτρονική δήλωση για τα λοιπά μαθήματα, όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις των μαθημάτων.
 8. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, μετά από τρεις απουσίες ο φοιτητής διαγράφεται από το Σεμινάριο και χάνει το δικαίωμα βαθμολόγησης.
 9. Τα ΣΕΕ δεν αντιστοιχίζονται με μαθήματα που οι φοιτητές επέτυχαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (φοίτηση

Συνεπώς, όσοι φοιτητές σκοπεύουν να αιτηθούν παρακολούθηση Σεμιναρίου θα πρέπει –εφόσον επιλεγούν- να δηλώσουν τα αντίστοιχα συγγράμματα στον Εύδοξο κατά την περίοδο επιλογής των συγγραμμάτων και να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση των υπολοίπων μαθημάτων ΜΕΤΑ την ανάρτηση των αποτελεσμάτων για τους επιλεγέντες στα Σεμινάρια.

 

 

ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΒΑΘΜΟΥ ΣΕ ΜΗ ΔΗΛΩΘΕΝ ΜΑΘΗΜΑ

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα βαθμολόγησης, που ισχύει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο φοιτητής ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να υποβάλλει ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων, κάθε εξάμηνο, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν επιτρέπεται η βαθμολόγηση του γραπτού του, το οποίο αυτομάτως ακυρώνεται. Η Συνέλευση του Τμήματος σε συνεδρίασή της, στις 18.3.2015, έλαβε την εξής απόφαση: οι φοιτητές που δεν υπέβαλαν δήλωση μαθημάτων στο οικείο εξάμηνο, αλλά προσήλθαν και εξετάσθηκαν με επιτυχία σε ένα (1) μάθημα σε μία εξεταστική περίοδο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα το μοναδικό μάθημα για την λήψη του πτυχίου τους, μπορούν με αίτησή τους στην Γραμματεία να ζητήσουν την αναγνώριση της βαθμολογίας. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με την παράμετρο δήλωσης του εξαμήνου τους.

 

end faq

 
 
 
 

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα