Ευρωπαϊκή Οικονομική ιστορία μετά το 1945

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Θανάσης Κολλιόπουλιος
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110523  

Περιγραφή ― Στο μάθημα αναλύονται οι απαρχές, οι μεταλλάξεις και οι διακυμάνσεις της μεταπολεμικής Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ιστορίας. Συζητείται ακόμα ο μηχανισμός μετάδοσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/8 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, όπως επίσης ο τρόπος αντιμετώπισής της από τους βασικούς κρατικούς και υπερεθνικούς δρώντες.  Ειδικότερα, το μάθημα αναφέρεται στην οικονομική ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης, από το 1945 έως σήμερα. Απευθύνεται σε φοιτητές με γενικές γνώσεις ευρωπαϊκής ιστορίας και καλείται να συμβάλει στην κατανόηση των βασικών οικονομικών εξελίξεων στην μεταπολεμική Ευρώπη. Το μάθημα δεν προϋποθέτει γνώση οικονομικών και καλείται να καθοδηγεί τους φοιτητές στην κατανόηση βασικών μακροοικονομικών δεδομένων και θεωριών. Επίσης, καλείται να προσφέρει μια εισαγωγή στον τρόπο διαμόρφωσης και άσκησης της οικονομικής πολιτικής στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο κεντρικός άξονας του μαθήματος είναι χρονολογικός: η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παρακολουθείται από την περίοδο της ανασυγκρότησης και τη «χρυσή εποχή» των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών στην μετέπειτα κρίση και επιβράδυνση, μέχρι τους μετασχηματισμούς που επέβαλε η κατάρρευση των σοσιαλιστικών οικονομιών και η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στα τέλη του 20ού αιώνα. Το μάθημα δεν περιορίζεται στις δυτικοευρωπαϊκές ή νότιες χώρες αλλά αφιερώνει ειδικές ενότητες στην Ανατολική Ευρώπη, εξετάζοντας τις επιδόσεις και τα προβλήματα του κεντρικού σχεδιασμού και της μετάβασης στην οικονομία της αγοράς. Ξεχωριστή θέση δίνεται επίσης στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κυρίως ως προς τις οικονομικές της συνιστώσες, καθώς και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετώπισε -και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει- κυρίως μέσω της πρόσφατης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να εντοπίζουν τις βασικές τάσεις και τα σημεία καμπής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής οικονομίας, να κατανοούν τις διαφορετικές ερμηνείες των οικονομικών εξελίξεων καθώς και τα διλήμματα ως προς την άσκηση της κατάλληλης μακροοικονομικής πολιτικής, να συγκρίνουν και να ερμηνεύουν τις οικονομικές επιδόσεις διαφορετικών ομάδων των ευρωπαϊκών χωρών και τέλος, να κατανοούν τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα.

Βιβλιογραφία ― Eichengreen, B. (2007), (ελλ. εκδ. 2013) Η Ευρωπαϊκή Οικονομία μετά το 1945,  Αθήνα: Αλεξάνδρεια

Berend, I. T. (2009) Οικονομική Ιστορία του Ευρωπαϊκού 20ού Αιώνα, Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg,

Hobsbawm, E. (2006) Η Εποχή των Άκρων: Ο Σύντομος Εικοστός Αιώνας 1914-1991, Αθήνα: Θεμέλιο

Συμπληρωματική βιβλιογραφία δίνεται στις παραδόσεις και περιλαμβάνεται στις σημειώσεις του μαθήματος.

Αξιολόγηση ― Τελικές γραπτές εξετάσεις ή/και συμμετοχή σε συγγραφή πριμοδοτικών εργασιών

 

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα