Ευρωπαϊκή Οικονομική ιστορία μετά το 1945

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Γ' ΕΤΟΣ, Δ' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΕΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Ανδρέας Κακριδής
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110523  

Περιγραφή ― Το μάθημα είναι αφιερωμένο στην οικονομική ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης, από το 1945 έως σήμερα. Απευθυνόμενο σε φοιτητές με γενικές γνώσεις ευρωπαϊκής ιστορίας, το μάθημα επιτρέπει την κατανόηση των βασικών οικονομικών εξελίξεων και φαινομένων στην μεταπολεμική Ευρώπη. Το μάθημα δεν προϋποθέτει οικονομική εξοικείωση αλλά καθοδηγεί τους φοιτητές στην κατανόηση βασικών μακροοικονομικών δεδομένων και θεωριών. Έτσι, το μάθημα προσφέρει ταυτόχρονα μια εισαγωγή στον προβληματισμό για την ανάπτυξη και την άσκηση οικονομικής πολιτικής στη σύγχρονη Ευρώπη.

Ο κεντρικός άξονας του μαθήματος είναι χρονολογικός: η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παρακολουθείται από την περίοδο της ανασυγκρότησης και τη «χρυσή εποχή» των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών στην μετέπειτα κρίση και επιβράδυνση, μέχρι τους μετασχηματισμούς που επέβαλε η κατάρρευση των σοσιαλιστικών οικονομιών και η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στα τέλη του 20ου αιώνα. Θέλοντας να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών εθνικών εμπειριών, το μάθημα δεν περιορίζεται στις δυτικοευρωπαϊκές ή νότιες χώρες, αλλά αφιερώνει ειδικές ενότητες στην Αν. Ευρώπη, εξετάζοντας τις επιδόσεις και τα προβλήματα του κεντρικού σχεδιασμού και της μετάβασης στην οικονομία της αγοράς. Ξεχωριστή θέση δίνεται επίσης στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κυρίως ως προς τις οικονομικές της συνιστώσες, καθώς και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετώπισε – και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν: (α) να εντοπίζουν τις βασικές τάσεις και τα κρίσιμα σημεία καμπής της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής οικονομίας, και να αναπτύσσουν τις (συχνά διαφορετικές) ερμηνείες τους, καθώς και τα συνακόλουθα διλήμματα πολιτικής για την αντιμετώπιση των εκάστοτε οικονομικών προβλημάτων· (β) να συγκρίνουν και να ερμηνεύουν τις οικονομικές επιδόσεις διαφορετικών ευρωπαϊκών (ομάδων) χωρών· (γ) να κατανοούν βασικά μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία (εθνικών λογαριασμών, αγοράς εργασίας, τιμών και συναλλάγματος, κ.ά.).

Βιβλιογραφία ― Eichengreen, Barry (2013) Η ευρωπαϊκή οικονομία μετά το 1945, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. (βασικό εγχειρίδιο)

Aldcroft, Derek H. (2007) Η ευρωπαϊκή οικονομία 1914 - 2000, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. (βασικό εγχειρίδιο)

Baldwin, Richard & Giavazzi, Francesco (eds.) (2015) The Eurozone crisis: A consensus view of the causes and a few possible solutions. London: Centre for Economic Policy Research (CEPR).

Berend, Ivan (2009) Οικονομική ιστορία του ευρωπαϊκού 20ου αιώνα: τα οικονομικά καθεστώτα από το laisez-faire στην παγκοσμιοποίηση, Εκδόσεις Γ. Δαρδανός και Δ. Δαρδανός.

Crafts, Nicholas & Toniolo, Gianni (eds.) (1996) Economic Growth in Europe since 1945, Cambridge: Cambridge University Press.

Dinan, Desmond (2014) Europe Recast: A History of European Union, Second Edition, Boulder: Lynne Rienner Publishers.

Eichengreen, Barry (ed.) (1995) Europe’s post-war recovery, Cambridge: Cambridge University Press.

Judt, Tony (2012) H Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Mody, Ashoka (2018) EuroTragedy: A drama in nine acts, Oxford: Oxford University Press.

Temin, Peter (2002) ‘The Golden Age of European growth reconsidered’, European Review of Economic History, Vol. 6, pp. 3-22.

Urwin, Derek W. (1995) The Community of Europe: A History of European Integration since 1945, Second Edition, London: Taylor and Francis. 

Αξιολόγηση ― Τελικές γραπτές εξετάσεις ή/και (προαιρετικά) συμμετοχή σε τρεις (3) ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου στη διάρκεια του εξαμήνου, στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας.

Ηλ. σελίδα μαθήματοςhttps://openeclass.panteion.gr/courses/TMB289

 

  

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα