Θεωρίες της πολιτικής: πολιτεία, πολίτες και πολιτική στα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Στέφανος Δημητρίου
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110536  

Περιγραφή ― Το μάθημα αφορά τις θεμελιώδεις έννοιες της πολιτικής φιλοσοφίας και επιστήμη, όπως είναι η πολιτεία, το πολίτευμα, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η πολιτική ελευθερία, η κυριαρχία, το Σύνταγμα, καθώς και άλλες, έτσι όπως αυτές ορίζονται στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Αριστοτέλης κατατάσσει και συγκρίνει τα διάφορα πολιτεύματα, καθώς και το επιχείρημα με το οποίο προκρίνει το δημοκρατικό πολίτευμα, δηλαδή την εύνομη δημοκρατική πολιτεία του κοινού συμφέροντος.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Η άσκηση των φοιτητών και των φοιτητριών στην κριτική ανάλυση του κειμένου, στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται και αναπτύσσεται το κύριο επιχείρημα,, η οικείωση των θεμελιωδών εννοιών της πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικής επιστήμης. Τρόπος διδασκαλίας: Η εκ του σύνεγγυς κριτική ανάγνωση και ανάλυση του κειμένου.

Αξιολόγηση ― Τελική γραπτή εξέταση, καθώς και ο διάλογος στο μάθημα, πάντοτε με αντικείμενο τα προβλήματα – και ο τρόπος με τον οποίον αυτά τίθενται –  στο ίδιο το κείμενο.

Βιβλιογραφία ― Wolfganc Kullmann, Η πολιτική σκέψη του Αριστοτέλη, μτφ. Α. Ρεγκάκος, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2003.

Francis Wolf, Ο Αριστοτέλης και η πολιτική, Ινστιτούτο του Βιβλίου-Μ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1995.

Γιώργος Κοντογιώργης, Η θεωρία των επαναστάσεων στον Αριστοτέλη, Λιβάνης, Αθήνα 1982.

Στέφανος Δημητρίου, Ελευθερία και κυριαρχία. Ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, Πόλις, Αθήνα 2016.

 

  

 

panteion KPE banner

radio banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα