Ελληνική οικονομική ιστορία: 19ος και πρώιμος 20ς αιώνας

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΕΑΡ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Θανάσης Κολλιόπουλιος
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110524  

Περιγραφή ― Το μάθημα καλύπτει θέματα οικονομικής ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από το 1830 ως το 1944, δημιουργώντας έτσι μία «γέφυρα» για τη διδασκαλία της μεταπολεμικής οικονομικής ιστορίας. Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές με γενικές γνώσεις ελληνικής ιστορίας και δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις, αλλά καθοδηγεί τους φοιτητές στην κατανόηση βασικών οικονομικών εργαλείων και στατιστικών δεδομένων.

Το μάθημα χωρίζεται σε δύο ιστορικά μέρη: ένα αφιερωμένο στον 19ο αιώνα ως τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων και ένα αφιερωμένο στους πολέμους και τον Μεσοπόλεμο. Εντός κάθε μέρους, η ύλη οργανώνεται θεματικά, με τους φοιτητές να καλούνται να μελετήσουν διαφορετικά θέματα/προβλήματα σε κάθε μάθημα. Η έκθεση των γενικών τάσεων συμπληρώνεται από ειδικές «μελέτες περιπτώσεων» (λ.χ. για τη σταφιδική κρίση, την πτώχευση του 1893, την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, κ.ά.) που επιτρέπουν την εφαρμογή οικονομικών υποδειγμάτων και την εμβάθυνση σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε ορισμένα «διαχρονικά» ζητήματα ενδιαφέροντος, όπως τις θεσμικές συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης, τον ρόλο του κράτους στην οικονομία και τη σχέση μεταξύ δημόσιων οικονομικών και νομισματική πολιτικής.

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Στο τέλος του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν: να εντοπίζουν τα κύρια στάδια στην εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας του 19ου και πρώιμου 20ού αιώνα και να περιγράφουν τα βασικά χαρακτηριστικά του καθενός· να εξηγούν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προέκυψαν σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τον ρόλο της κρατικής πολιτικής σε αυτές· και να κατανοούν και να περιγράφουν βασικά στατιστικά δεδομένα για διάφορες πτυχές της ελληνικής οικονομίας του 19ου και πρώιμου 20ου αιώνα.

Βιβλιογραφία ― Κωστής, Κώστας και Πετμεζάς, Σωκράτης (2008) Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τον 19ο αιώνα. Δεύτερη έκδοση, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. (βασικό εγχειρίδιο).

Δερτιλής, Γεώργιος (2014) Ιστορία του Ελληνικού Κράτους, 1830-1920, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. (βασικό εγχειρίδιο).

Συμπληρωματική βιβλιογραφία δίνεται στις παραδόσεις και περιλαμβάνεται στις σημειώσεις του μαθήματος.

Αξιολόγηση ― Τελικές γραπτές εξετάσεις ή/και συμμετοχή σε συγγραφή πριμοδοτικών εργασιών

 

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα