Εισαγωγή στη μακροοικονομική θεωρία και πολιτική

 Mimes x office document icon ΠΣ : Προπτυχιακό
ΕΞΑΜΗΝΟ : ΧΕΙΜ - Α' ΕΤΟΣ, Β' ΕΤΟΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Μάθημα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ : ΥΕ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ : 3
ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Θανάσης Κολλιόπουλιος
   
ΚΩΔΙΚΟΣ 110535  

Περιγραφή ― Το μάθημα εξοπλίζει τους φοιτητές της πολιτικής επιστήμης με μια μη τεχνική ανάλυση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και εννοιών. Επομένως, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη γνώση μαθηματικών.

Γενικότερα δε, η σημασία της εξοικείωσης ενός νέου πολιτικού επιστήμονα με τα μακροοικονομικά είναι πολύ μεγάλη στους καιρούς μας, διότι η ερμηνεία αρκετών φαινομένων, όπως ο λαϊκισμός, με τα οποία ασχολείται η σύγχρονη πολιτική επιστήμη ανάγονται σε σημαντικό βαθμό και σε (μακρο)οικονομικούς παράγοντες. Εξάλλου, όροι όπως το ΑΕΠ, η κίνηση των επιτοκίων, η ανεργία, τα προγράμματα ποσοστικής χαλάρωσης  χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από τους αναλυτές και τα μέσα ενημέρωσης.

Πώς, λοιπόν, ένας πολιτικός επιστήμονας που έχει τη φιλοδοξία να ερμηνεύσει ζητήματα τα οποία άπτονται της άνισης κατανομής της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος θα τα καταφέρει, δίχως την αναγκαία κατάρτιση γύρω από βασικές έννοιες της μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής;

Σκοποί-Μαθησιακά αποτελέσματα ― Οι φοιτητές εξοικειώνονται με το τι είναι, πώς ορίζονται και πώς μετριούνται τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ποσοστά ανεργίας) και με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να κατανοούν τους πίνακες και τα διαγράμματα στις οικονομικές στήλες των εφημερίδων. Επίσης, οι φοιτητές αναμένεται να εξοπλιστούν με τα αναγκαία γνωστικά εργαλεία ώστε να κατανοούν τη βασική εθνικολογιστική ταυτότητα και τα συστατικά της μέρη. Οι φοιτητές αναμένεται ακόμα να αποκτήσουν μια διαισθητική κατανόηση των συλλογισμών και των υποθέσεων εργασίας που βρίσκονται πίσω από τα νεοκλασικά και τα Κευνσιανά υποδείγματα και αντιλαμβάνονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά ως προς τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους στα της οικονομίας. Αυτό θα τους δώσει μια σαφέστερη εικόνα των διαμαχών γύρω από την μακροοικονομική πολιτική και τους προσφέρει εν τέλει μια πιο ενημερωμένη κρίση για τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν την κάθε μια από τις αντιτιθέμενες απόψεις, στο πλαίσιο των  ιστορικών  εξελίξεων που μελετούν.

Βιβλιογραφία ― Cowen T. & Tabarrok A. (2019) Σύγχρονες Αρχές Μακροοικονομικής, Αθήνα: Παπαζήση

 Mankiw, N.G. και M. Taylor,(2017) Οικονομική, 3η Έκδοση, 2ος Τόμος, Εκδόσεις Τζιόλα, Αθήνα

Stiglitz, J. E. -Walsh,C. E.(2009) Αρχές της Μακροοικονομικής, Παπαζήσης, Αθήνα

Συμπληρωματική βιβλιογραφία δίνεται στις παραδόσεις και περιλαμβάνεται στις σημειώσεις του μαθήματος.

Αξιολόγηση ― Τελικές γραπτές εξετάσεις ή/και συμμετοχή σε συγγραφή πριμοδοτικών εργασιών

 

  

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα