Πρακτική Άσκηση

 

 

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) εμφανίζεται στο Πρόγραμμα Σπουδών ως μάθημα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ) του 7ου και 8ου εξαμήνων (Πρακτική άσκηση Ι. ΕΕ ΧΕΙΜ 110463 - Πρακτική άσκηση ΙΙ. ΕΕ ΕΑΡ 110470) με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ειρήνη Λαγάνη· είναι προαιρετική για φοιτητές 4ου έτους.
 
Η ΠΑ είναι τρίμηνη ανά εξάμηνο και διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Πρακτική Άσκηση Παντείου Πανεπιστημίου», το οποίο υλοποιείται ως μέρος του Άξονα Προτεραιότητας 5: «Αναβάθμιση των συστημάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας…». Ο άξονας αυτός είναι μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013», και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η άσκηση είναι αμοιβόμενη για τους φοιτητές, και για τον λόγο τούτο η διεξαγωγή της από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας εξαρτάται από την διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Σε κάθε κύκλο ΠΑ, χειμερινό ή εαρινό, συμμετέχουν συνήθως 30-40 φοιτητές, δηλαδή 60-80 φοιτητές ετησίως.
Εφόσον ο φοιτητής επιλεγεί, όπως ορίζεται κατωτέρω, με την ολοκλήρωση της ΠΑ απαλλάσσεται από ένα μάθημα ΕΕ και λαμβάνει 3 ΔΜ-6 ECTS.

Κατόπιν συνεννοήσεως της υπευθύνου της ΠΑ τους φορείς που παρέχουν σχετικές θέσεις, καλούνται οι φοιτητές, με ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μαζί με την αναλυτική τους βαθμολογία. Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής είναι η γνώση ξένων γλωσσών καθώς και καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστού και διαδικτύου. Οι φοιτητές καλούνται, με την αίτησή τους, να δηλώσουν κατά τη σειρά της αρεσκείας τους τρεις φορείς από το σύνολο των συμμετεχόντων, που κρίνουν ως εγγύτερους προς τα ενδιαφέροντά τους.
Εάν οι αιτήσεις των φοιτητών είναι περισσότερες από τις προσφερόμενες θέσεις εκπαιδευομένων φοιτητών η επιλογή γίνεται από την υπεύθυνη με βάση την υψηλότερη βαθμολογία ή  ειδικότερα προαπαιτούμενα (π.χ. μαθήματα που έχουν ορίσει οι Τομείς, η γνώση ξένων γλωσσών και το σύνολο των διδακτικών μονάδων του υποψηφίου). Η υπεύθυνος μπορεί να θεσπίζει προτεραιότητα για τους τελειοφοίτους. Βασικός στόχος της ΠΑ είναι η γνωριμία και εξοικείωση με τους όρους λειτουργίας ενός ερευνητικού κέντρου ή οργανισμού, υπουργείου, αρχείου, βιβλιοθήκης, καθώς και η εκπαίδευση και συμμετοχή σε επιστημονικές δραστηριότητες και προγράμματα έρευνας των φορέων υποδοχής, π.χ. αποδελτίωση-ευρετηρίαση αρχειακών εγγράφων, περιοδικών εκδόσεων, εφημερίδων, καταγραφή, ταξινόμηση, αρχειοθέτηση καθώς και αναπαραγωγή αρχειοθετημένου υλικού σε ψηφιακό περιβάλλον. Η ΠΑ, εκτός από την εμπειρία που παρέχει, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας, καθώς και για την επιλογή της κατάλληλης επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Η ΠΑ θα πραγματοποιείται σε φορείς όπως  βιβλιοθήκες (Βιβλιοθήκη της Βουλής, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη), αρχεία (Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας), υπουργεία (Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών), ερευνητικά κέντρα, ιδρύματα και μουσεία (Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερης Ελλάδος της Ακαδημίας Αθηνών, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ίδρυμα της Βουλής, Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας, Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, Ινστιτούτο Πουλαντζάς, Ίδρυμα Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών, Ναυτικό Μουσείο, Εθνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες).

 

 

 

panteion KPE banner

panteion KENI banner

panteion ESP banner

erasmus banner

panteion ELKE banner

diaugeia

Επικοινωνία

+30 210 9201386,  +30 210 9201043

 Η Γραμματεία δέχεται κάθε ΤΡΙΤΗ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ώρα 10.00' – 13.00'   Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Καλλιθέα